Benvinguda

Si algú, per casualitat, ha entrat en aquest blog i, a més, té la bona voluntat de llegir aquestes ratlles, BENVINGUT sigui. Com l’obra de Miguel Delibes d’on prenc el títol, aquest blog vol ser, amb tota la humilitat, un dietari de les meves aventures, ventures i, sobretot, desventures de pescador a mosca i, per dir-ho d’alguna manera, està pensat més per a ús personal, o d’uns pocs amics, que no pas per ésser compartit. Dir-vos, d’entrada, que sóc un mal pescador. La meva màxima preocupació es no clavar-me l’ham fent voleiar la cua de rata i perdre un nombre acceptable de mosques enganxades en branques i pedres sota l’aigua. Per tant. no espereu trobar narracions sobre grans captures o viatges meravellosos a qualsevol indret en el que, segurament, tots hem somniat llançar la cua de rata i que es produeixi aquella picada clamorosa, espectacular, digne d’aparèixer als millors canals de TV especialitzats. Ací hi trobareu, sobretot, sensacions, emocions, molts fracassos i desencerts i, de tant en tant, una gran satisfacció amb aquella truita que. pescada o no, ens ha fet passar uns moments inoblidables

22 d’ag. 2011

Tricòpters

Com haureu pogut comprovar els que teniu a bé llegir les meves aportacions, bàsicament utilitzo imitacions de tricòpters de pèl de cérvol. Això és així perquè principalment pesco en petits rius de muntanya amb fortes corrents i el pèl de cérvol té molta flotabilitat. És per això que m'ha semblat oportú presentar-vos les imitacions que acostumo a utilitzar.


Rafael del Pozo en el seu llibre Moscas para la pesca (Ed. Everest, 1987) referint-se als tricòpters diu "Popularmente conocidos entre los pescadores como frigáneas, ... han sido las grandes desconocidas de la historia de la literatura sobre la pesca a la mosca..., poco o casi nada se nos dice sobre los tricópteros y cuando se hace no se profundiza lo suficiente sobre la materia, por lo que hasta ahora, para los pescadores, los conocimentos sobre este importantísimo orden de insectos, que comprende el mayor número de especies existentes, ..., son muy pequeños."


Els tricòpters (Trichoptera, del grec trichos, "pèl" i pteron, "ala") són un ordre d'insectes de metamorfosi completa. Passa pels estadis d'ou, larva, denominades cuques de riera o dragues pels pescadors, pupa i adult. Les larves i pupes són aquàtiques i viuen dintre de petits estoigs en forma de tub que elles mateixes fabriquen amb seda a la qual adhereixen grans de sorra, restes vegetals, etc. i és on es produeix la metamorfosi. Els tricòpters es reprodueixen sexualment. L'aparellament sol realitzar-se entre la vegetació i les femelles depositen els ous a l'aigua, en alguns casos colpejant amb l'abdomen la capa superficial (per això en alguns llocs també es denomina les imitacions de tricòpters com a "saltona"), en altres casos submergint-se per complet i, finalment, algunes espècies dipositen els ous fora de l'aigua, en zones d'inundació periòdica.


Dos a tres setmanes abans d'emergir la larva entra en la fase de pupa, on es transforma en un adult. En aquest punt són importantíssimes les aportacions del pescador i entomòleg nord-americà Gary LaFontaine (1945-2002) que, amb el seu llibre Caddisflies (Lyons Press, 1981), va innovar els patrons de muntatge dels tricòpters. Partint del mètode científic determinà que els tricòpters, sobretot els emergents, constitueixen una de les principals fons d'alimentació per a les truites. Durant la fase de pupa, l'insecte abandona l'estoig que el protegeix durant la fase de larva i inicia l'ascens cap a la superfície. LaFontaine observà que les crisàlides (pupa) dels tricòpters tot sovint s'envolten d'una bombolla d'aire, embolcall transparent que les ajuda a iniciar l'ascens, primerament desplaçant-se pel corrent del fons del riu mentre la bombolla s'omple d'aire i, finalment, just sota la superfície de l'aigua es desplaça novament per trencar el menisc i despendre l'embolcall pupal (exúvia). Aquesta bombolla reflexa la llum del sol i les converteix en presa fàcil per a les truites. Teoria discutida, les seves imitacions però, Deep Sparkle Pupa i Emergent Sparkle Pupa,  van probar la seva eficàcia. 


Les imitacions que us mostro, fetes amb més o menys traça, són les Sparkle Pupa de Gary LaFontaine, tan en la versió Deep com la versió Emergent, amb la gosadia d'utilitzar per a imitar la bombolla d'aire en lloc de l'Antron Yarn, utilitzat per LaFontaine, Kristal Flash. Les altres imitacions són d'adults, utilitzant per a la teuladeta pèl de cérvol o bé fibres de gall de Lleó




Deep Sparkle Pupa

Ham: TMC2499SP-BL #14
Fil: UNI-Mono politransparent
Cos: Fil de plom i  Kristal Flash verd
Bombolla aire: Kristal Flash 01 taronja
Tòrax i cap: Dubbing llebre negre



Deep Sparkle Pupa Cap de Coure

Ham: TMC2499SP-BL #14
Fil: UNI-Mono politransparent
CosKristal Flash 01 taronja
Bombolla aire: Kristal Flash Tostado
Tòrax: Dubbing llebre negre i fibres pluma Castor Grizzly
CapCap coure negre nº 2,8



Emergent Sparkle Pupa

Ham: TMC2499SP-BL #14
Fil: UNI-Mono politransparent
CosKristal Flash 01 taronja
Bombolla aire: Kristal Flash Tostado
Exúvia: Dubbing sintètic groc
Tòrax i cap: Dubbing llebre negre
Ales: Fibres pèl de cérvol



Tricòpter adult pèl de cérvol


Ham: TMC 100BL #14
Fil: UNI-Thread 8/0 negre
Cos: Velvet Chenille Grog
Tòrax: Dubbing sintètic taronja
Ales: Fibres pèl de cérvol
Hackle: Pluma Castor Barred Ginger
Poste: Para Post Wing Taronja Fluo nº 137
Cap: Fil de muntatge



Tricòpter adult pèl de cérvol i CDC


Ham: TMC 100BL #16
Fil: UNI-Thread 8/0 negre
Cos: Velvet Chenille verd oliva
Ales: Fibres pèl de cérvol i fibres de CDC vermell
HacklePluma Castor Barred Ginger
Cap: Fil de muntatge



Tricòpter adult gall de Lleó

Ham: TMC 103BL #17
Fil: UNI-Thread 8/0 negre
Cos: Turkey Biot Quills Sulphur Orange
Ales: Fibres gall de Lleó
Hackle: Pluma Castor Grizzly
Cap: Fil de muntatge




Referències:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada